fbpx

КАКВО Е МЕДИЦИНСКА КОЗМЕТИКА?

Наскоро, провокирана от поредния случай, в който потребителят определено е подведен, направих кратко проучване, при което установих, че всъщност това се отнася до по-голямата част от потребителите на козметика. Повечето от тях смятат, че медицинска козметика това е козметика, която е сертифицирана като такава.

Истината обаче е съвсем друга.

КАКВО КАЗВА ПРАВОТО?

Понятието „медицинска козметика“ на практика не съществува. Напротив, точно обратното, това би било в противоречие със законодателството на ЕС в тази сфера. В България още през  2006 г. е приета Наредба № 36 на МЗ, с която се цели именно привеждане в съответствие на българското законодателство с нормите на ЕС.  В нея се посочва, че т.нар. медицинска козметика не съществува – т. е. един продукт може да бъде или само „козметичен”, или само „лекарствен”, но не и двете едновременно!

По-късно ЕС приема Регламент (ЕО) № 1223/2009, в който се дават и ясни общи критерии, с които се гарантира високо ниво на защита на потребителите както по отношение на безопасността на продуктите, така и по отношение на защита от подвеждащи претенции на козметични продукти.  В регламента са описани повече от 1200 съставки, които са забранени за влагане в продуктите, които се продават на територията на ЕС и др. полезни неща.

Пускането в търговската мрежа на козметичните продукти се извършва след предварително уведомяване на съответната РИОКОЗ от производителя или вносителя. Информацията се събира в изградения в МЗ национален регистър на уведомленията за пускане на пазара на козметични продукти.

ЗА КАКВО ВСЪЩНОСТ СТАВА ВЪПРОС?

Иначе, извън законовите разпоредби, това би означавало да е продукт, който решава конкретен медицински кожен проблем. Води началото си от следната практика: лекарят предписва лечение с определени съставки, а продуктът се приготвя /забърква/ в аптеката и се използва с цел лечение, а не ежедневна грижа. Вече почти не се използва.

Има продукти, които съдържат конкретни доказани от медицинска гледна точка съставки, които оказват лечебно действие, но това не определя никой козметичен продукт като медицински, още по-малко пък търговска марка като медицинска.

Примерите, които ще ви дам по-нататък в тази статия, целят да ви покажат именно, че козметичните продукти, които оказват лечебен ефект или пък помагат за решаване на специфични кожни проблеми не се ограничават само с няколко търговски марки, наложени като “медицинска козметика”. Изборът е далеч по-многоброен, но за да мога максимално добре да ви ориентирам в материята, ще използвам по-задълбочените си познания за продукти на Орифлейм.

В първия пример взимаме един крем за напукани пети на Орифлейм, който съдържа 10% урея. Урея – това е органично съединение, което е с доказани изключителни хидратиращи, регенериращи и лечебни свойства – използва се за лечение на редица кожни заболявания като кожни екземи, псориазис, хиперкератоза, склеродермия, кератодермия и себорея.

На тази основа се разработват козметични продукти, които да помогнат на потребителите да се справят с различни кожни проблеми и то много успешно.

В един популярен български сайт днес намирам следното твърдение:

„Концентрацията на урея включена в състава на медицинската козметика варира в процентна концентрация от 2,5% до 50%, в зависимост от степента на хидратация, която осъществяват.“

„В състава на медицинска козметика за напукани ходила, мазоли и удебелена кожа е необходима дълбока хидратация, която да омекоти, подхрани и стимулира деленето на клетките. Процентната концентрация на урея в този случай варира в границите 10%-25%.“

Няма да коментирам стилистиката и как това изкривява смисъла…. Отварям скоба само, за да поясня, че подходящият % се съобразява с конкретния проблем, място и цел на приложението /устни, ръце, нокти, пети…/

Ето така, според цитатите излиза, че кремът за пети на Орифлейм отговаря на критериите за  „медицинска козметика“, но … ние с вас вече знаем, че тази фраза не е коректна. Да, продуктът е чудесен и наистина има благотворно лечебно действие за милиони жени и мъже в целия свят, но не можем да го наречем медицински крем за пети, той си остава козметика, а не лекарство.

РЕАЛНОСТТА

Точно на базата на такива продукти, някои фирми изграждат цялостната си концепция за “медицинска козметика”, което е просто маркетингова стратегия, която работи много успешно. Някои дори стигат до там, че да продават продуктите си само в аптеките. Няма лошо, правилната маркетингова стратегия е да успееш по някакъв начин да се отличиш от конкуренцията.

И така се стига до най-голямата заблуда, на която хората са подвластни – да търсят козметика в аптеката, смятайки че там тя отговаря на някакви по-високи стандарти.

Истината обаче е, че аптеката по нищо не се различава от магазина за всичко, което не е лекарство. Няма нито специални регламенти, нито изисквания, нито задължителни сертификати нито за козметиката, нито за хранителните добавки.

По мнение на фармацевти, които са си направили труда да прочетат и проучат съдържанието, марките, които се продават в аптеката…. c нищo нe ca „пo-пpeчиcтeни“, „пo-xипoaлepгeнни“ и пo-дoбpи oт дpyгитe. Kaĸтo пpи дpyги ĸoзмeтични линии, там ще намерите както oтлични пpoдyĸти, така и такива „cpeднa xyбocт“ или „ужасяващи формулировки“, при това цената не е критерий.  И единствената причина да отиде човек до аптеката, е да знае, че фармацевът там е имал желанието, търпението и времето да се порови и да проучи, а не да се довери на сляпо на рекламните послания или пък наистина да му пука дали ще продаде, това, от което клиентът действително се нуждае.

Дерматолозите разполагат със същата информация. Когато имаш проблем с хиперпигментацията, той ще ти „предпише“ именно козметични продукти, за които знае, че имат такъв избелващ ефект, а това, че са безопасни е гарантирано от Регламента на ЕС. Точно затова на пример в България не може да купите така известното кремче за избелване Expigment, тъй като то съдържа вещество, което е забранено за продажба в ЕС. В същото време има абсолютно безвреден и ефективен начин да се погрижим за този проблем на пример с продуктите от серията NovAge Bright Sublime на Орифлейм. Клиничните тестове доказват намаляване на петната с 50%, а заради иновативната технология  серията печели голямата наградата за иновации в козметиката „Продукт на годината“. Продуктите на Орифлейм обаче не можете да си купите в аптеката, защото маркетинговата стратегия на фирмата е съвсем различна.

Ако пък имаш алергия, дерматит … дерматологът ще ти предпише първо лекарствен продукт /най-вероятно с кортикостероиди/   за преодоляване на кризата и може би козметика, за която знае, че е без консерванти, оцветители, аромати и други алергени или съдържа на пример успокояващи съставки, но това не означава автоматично, че ще уцели десятката от първия път. Понякога нещата са твърде специфични, а изборът на такива продукти расте с всеки изминал ден и все повече марки на пазара имат собствена специална линия, за удовлетворяване на нуждите на такива потребители, което съответства и на съвременните тенденции за био и натурални продукти,  но няма как дерматологът да бъде запознат с всички или пък да знае как ще реагира кожата в конкретния случай.

С познанията си за продуктите Ecobeauty на Орифлейм , не ми е нужно да съм дерматолог, за да знам, че са изключително подходящи и с много добра поносимост от жени с такива кожни проблеми, защото са без консерванти, без аромати, оцветители … и са сертифицирани натурални продукти. /За сертификатите ще кажа по-нататък/

Козметичните компании с описаната по-горе маркетингова стратегия се фокусират върху това добре да обгрижат и информират и медиците и фармацевтите, с цел именно техни продукти да бъдат „предписани“, „предложени“ и т.н.

Всъщност процесът е стандартен. Производителите/дистрибуторите търсят своите канали за продажба, според стратегията си. Дали те са единствените на пазара с продукти за решаване на специфични проблеми на кожата? Разбира се, че не! Но… това е мечтата на всяка компания – да бъдат единствени и уникални в очите на своите клиенти и разбира се здраво работят  за това.

Категорично мисля обаче, че потребителят има право да направи информиран избор, който се основава не на несъществуващо понятие или заблуди, а на реални данни и резултати.

СЕРТИФИКАТИТЕ

Както вече разбрахте, не може да има сертификат за нещо, което не съществува. Сертификати обаче има, но те са за нещо съвсем друго. Най-съществените за ползвателите на козметика са тези, които сертифицират един продукт като натурален и органичен продукт. Изискванията са наистина много високи и изискват сериозни инвестици.

Ecocert е първата такава сертифицираща агенция, която разработи стандартите за натурална и био козметика с цел да се осигури по-екологично чист козметичен продукт. От една страна чрез използването на съставки, получени от възобновяеми източници произведени чрез екологично чисти процеси и от друга чрез осигуряването на минимален праг от естествени съставки от биологично земеделие, за да се стигне до получаване на сертификация съответно за „Натурален и органичен козметичен продукт” с лого  био-козметика и „натурална козметика”.

Знакът на сертификата се обозначава на опаковката на продуктите – така както е на опаковката на крема Ecobeauty! Така че добрата новина е, че винаги може да го проверите. Трябва обаче да знаете какво търсите. Сертифициращите организации са вече доста.

Съществуват сертификати и задължителни стандарти за производство на лекарствени средства, но те не са задължителни за козметиката и хранителните добавки. Въпреки това има и козметика и хранителни добавки, които имат такива сертификати. Това е политика на производителя и няма нищо общо с начина на разпространение, т.е. това, че един продукт се продава в аптеката, не означава, че покрива стандартите за лекарствени средства. Такива продукти са на пример хранителните добавки на Орифлейм, които притежават сертификата GMP – “Добра производствена практика” , гарантиращ качество на фармацевтично ниво, което по правило се изисква само лекарства, НАССР- “Анализ на опасните вещества и контрол на критичните точки” и др. 

И така… може би разбрахте, че отговорността си е изцяло на потребителя относно избора на козметични продукти. Ако иска да е с по-пречистени съставки, без консерванти или пък без оцветители,  не отива в аптеката, а чете съставките и се информира за тях, търси мнения, резултати, изследвания… или избира на кого да се довери.

Ако иска по-добър козметичен ефект – по-малко бръчки, избелване, по-добра еластичност и т.н. – също!

Преди да завърша бих искала да отворя тук и една скоба, тъй като смятам информацията за важна по отношение на консервантите или така наречените парабени.  Консервантите всъщност са необходими, за да се запазят свойствата на продукта, за да може в крайна сметка той да изпълни обещанието, което се дава на потребителя. Истината е, че когато търсим ефективен резултат от козметиката – намаление на бръчките на пример, то най-доброто е това, което е сътворено от човека – т.е. технология, която многократно повишава ефективността на вложените натурални съставки. За да бъде приложена тази технология ефективно, трябва да бъде създадена устойчива формула. Ето защо консервантите имат своето логично приложение, а изборът на максимално безопасни такива е нещо, което може би си струва да изисквате, въпреки че както вече казах, вредните такива не се  използват за продуктите, които се продават в ЕС.  Т.е. ако търсите по-ефективни решения, няма как да се разминете без тях.

И в заключение ще ви кажа още нещо много забавно! Доста се порових в нета по повод на тази статия и се оказа, че са се появили и други нови термини като заместители, на пример  „дермокозметика“

Това направо звучи смешно! Та нали козметиката е точно това – продукт за грижа за кожата, защо е нужно това?

[От гръцки δέρμα (дерма ) – означава кожа]

Мисля, че вече знаете отговора  🙂

Знам, че за голяма част от жените днес е истинско предизвикателство да се ориентират в морето от информация и изобилието от козметични продукти, за да изберат най-доброто за себе си.

Затова, ако имаш въпроси или нужда от индивидуална консултация, не се колебай да се свържеш с нас!