fbpx

Знаете ли, че в старанието си да направите най-доброто за кожата си, всъщност може да й навредите?

  • Суха кожа
  • Дехидратация
  • Лющене
  • Зачервявания
  • Сивкав тен

Това са едни от най-често срещаните проблеми на кожата. А проявата на тези симптоми не означава, че задължително имате някакво заболяване и се нуждаете от дерматолог. Най-често грешката е в неправилната грижа за кожата.

В постоянното търсене на правилната формула сред планините от новинки на  козметичния пазар, често изглеждаме като муха, която се опитва да излезе от бутилка и все безуспешно! Пробваме първо, второ, трето …. поредната вълшебна рецепта на някой известен блогър или последния вик на модата – натурални масла, ръчно направени козметични продукти, корейски пачове и т.н. докато стигнем до извода, че май само инжекциите могат да ни помогнат – ето вече много колежки го направиха….

Сред всичко, което може да ви хрумне да направите ако имате суха, дехидратирана или лющеща се кожа има 3 неща, които със сигурност вместо да ви помогнат, могат да навредят!

 

3 ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА СУХА/ДЕХИДРАТИРАНА КОЖА

Всъщност, суха кожа и дехидратирана кожа са 2 различни неща. Първото определение е на база на активността на мастните жлези в кожата и способността й да отделя по-малко или повече мазнини, които служат като защитна мантия на кожата.

За сухата кожа е характерна ниска активност на мастните жлези – кожата често се чувства опъната, лющи се на моменти, ако не се грижим правилно за нея. Типът кожа по този показател е относително постоянен. Сухата кожа си остава суха от периода след пубертета до периода на менопаузата, когато е възможно да стане още по-суха.

Дехидтратираната кожа е нещо различно – това означава, че кожата губи вода и е неспособна да задържи влагата вътре в себе си. На практика това означава, че всяка кожа – не само сухата, но и комбинираната, и мазната могат да бъдат дехидратирани, а симптомите са отново сухота и лющене. Това е показател за състоянието на кожата в момента.

Грешка № 1

Използване на  ексфолианти и пилинги 

Опитвате се да премахнете люспичките по кожата, защото дори фон дьо тена не може да си сложите и да изглежда добре. Проблемът е в това, че сухотата и лющенето се появяват в резултат на това, че е нарушена естествената защитна бариера на кожата. Образно казано, нашите рогови клетки /люспички са подредени подобно на тухлички, а между тях стои нещо като цимент, който е със сложна структура и се състои от мазнини/липиди. Т.е. когато започнете да излющвате неистово тези люспи, циментът също се поврежда докато в крайна сметка тухличките просто ще се разхвърчат. Възможно е при еднократно такова мероприятие да постигнете временен ефект, но за кратко, след няколко часа отново ще се сблъскате със същия проблем.

Ако вие обаче искате млада и хубава кожа в дългосрочен план, без преждевременно стареене – тук тази стратегия няма да работи, защото така повреждате защитната бариера на кожата и тя още повече ще съхне и още повече ще се обезводнява и ще се лющи и в резултат ще получите преждевременно бръчки /стареене на кожата. /

Грешка № 2

Използване на базови масла в чист вид

Много от вас си мислят, че по този начин правят най-доброто за кожата си, особено след като са чули как някоя известна личност така прави, а и напоследък това си е съвсем актуален моден тренд. Препоръките звучат сякаш на пример зехтинът е панацея за всичко.

Но … нали вече знаете как изглежда кожата – между тухличките има цимент /липиден, т.е. от мазнини/. Когато вие всеки ден поливате този цимент с тези масла вие също го повреждате и го правите по-нестабилен и пропусклив и така кожата започва пропуска повече вода, т.е. обезводнява се, освен това тя пропуска също така в себе си бактерии и микроорганизми, които не би трябвало да попадат в кожата и в крайна сметка може да си навлечете допълнително неприятности – зачервявания и отново лющене.

Отново трябва да кажем, че като еднократна манипулация, това може да има благоприятен ефект особено на пипане, но в дългосрочен план трябва да избягвате нанасянето на базово масло върху кожата.

Грешка № 3

Инжекции и процедури

/биоревитализации, мезотерапии и др. подобни/

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ?

Стъпка 1 – погрижете се правилно за кожата си!

Важно е да разберете, че трябва да имаме система за ежедневна грижа за кожата, която задължително да съдържа 2 компонента:

1. Влагозадържащ компонент /на пример серум с хиалуронова киселина/

2. Емулсия/крем – нещо, което съдържа липиди /мазнини/

Образно изглежда така: вода и отгоре се запечатва с мазнини!

Това се прави регулярно – сутрин и вечер, а не еднократно! И по този начин ще можете да възстановите кожата. Имайте предвид, че кожата е много бавен орган. Тя се нуждае от време. Особено ако положението е много сериозно, не чакайте бързи резултати, макар, че съм виждала това да се случва десетки, даже стотици пъти – как кожата буквално се променя за минути още при първото нанасяне на серума и крема от серията NovAge Ecollagen. Не пропускай шанса да пробваш и ти!

Можеш да заявиш безплатен тестов пакет за 7 дни като попълниш анкетата

Как действа NovAge Ecollagen?

1.  Нискомолекулната хиалуронова киселина може да проникне в по-дълбоките слоеве на кожата и моментално започва да привлича молекулите вода и се получава естествено изпълване на бръчките отвътре.

2.  Специалният трипептид комплекс /патентована формула/ стимулира клетките да ускорят процеса по синтез на колаген, а по този начин се получава дълготраен ефект на изпълване на бръчките. Кожата става по плътна и устойчива.

3. Растителни стволови клетки – предотвратяват разпада на колаген и правят кожата по-устойчива на вредното въздействие на околната среда, подобряват нейната резистентност – начина, по който реагира на външните фактори. Това означава преодоляване на прекомерната чувствителност, която може да се дължи на много различни фактори.

Но разбира се най-добре е да пробваш, особено ако искаш да видиш как кожата може да засияе на мига! Вземи подарък безплатен тестов пакет като попълниш тази  >>> анкета

Отделете си също така време и за допълнителна грижа – маски, масажи и терапии с професионална козметика при специалист.

Стъпка 2 – Грижа отвътре

Разберете, че кожата е най-големия човешки орган и като такъв не може да я третирате като нещо отделно от тялото ви. Т.е. необходимо е да се погрижите за нейното правилно подхранване отвътре. Системният недостиг на важни микро и макро елементи водят до проява на кожни проблеми. Причини за прекомерно суха кожа и хиперкератоза може да бъде дефицитът на:

Витамин В1 /тиамин/

Витамин В2 /рибофлавин/

Витамин E

Омега 3

Магнезий

Полови хормони /естроген/

Хормони на щитовидната жлеза

Инсулин

Затова е много важно да си осигурите хранене, което да задоволява нуждите ви от тези важни елементи.  Добавете в менюто си поне 2-3 пъти седмично риба и минимум 400 гр. на ден различни по вид плодове и зеленчуци и разбира се достатъчно вода. Възможно е да направите някои кръвни изследвания за дефицит на тези елементи и разбира се консултация с ендокринолог и изследване на хормоните, особено ако сте във възрастта след 40 г. и/или имате и други смущаващи симптоми или неразположения.

 

Всички знаем, че наистина не е лесно да си осигурим достатъчно качествена храна. По-често се храним с еднообразна и бедна на микроелементи храна. Ето защо добавянето на комбинация от витамини и минерали към менюто ни, значително ще улесни живота ни и ще се радваме на по-здраво тяло и по-гладка и хубава кожа.

Анализирайки множество фактори, СЗО публикува данни за така наречения „препоръчителен дневен прием“ на витамини и минерали. Той определя препоръчителните количества за всеки един микроелемент, изчислен спрямо установения недостиг на база проведените проучвания за различни групи хора – мъже, жени и по други критерии.

Именно с тези препоръки са съобразени и разработките на шведските учени от Игельоса при създаването на Мултивитамини и минерали за жени – хранителна добавка, съдържаща 12 витамина и 10 минерала с натурален произход, специално формулирана за жени, отговаряща на най-високите фармацевтични стандарти за качество. Това е най-лесният и чудесен комплексен подход, който ще набави по естествен начин това, което липсва на тялото ви и с който няма начин да сбъркате!!!

Изброените по-горе дефицити далеч не изчерпват възможните причини за суха и дехидратирана кожа. Често те са резултат от натрупване на ефекта от дефицит на различни хранителни вещества, които самостоятелно не носят такава тежест.

Това, което се опитвам да кажа – не се ограничавайте само в приемане на пример на витамин Е /най-често се прилага/. Вместо това добавете комбинацията от витамини и минерали и ако при направени изследвания се установи по-сериозен недостиг на конкретен елемент, тогава вашият лекар ще ви препоръча подходящата дозировка и форма на този елемент за допълнителен прием.

И не забравяйте, ако не ядете поне 2 пъти седмично риба, целият ви организъм изпитва системен недостиг на важни есенциални мастни киселини, които са също така от особена важност за поддържане на високо ниво на влага в кожата. Ако ви е трудно да промените навиците и менюто си, задължително добавете 2 капсули Омега 3 към хранителния си режим.  

Стъпка 3 – Подобрете качеството на живота си!

Осигурете си достатъчно влажност в помещенията у дома и на работата! По възможност  40% влажност на въздуха. Това е особено важно през есенно-зимния сезон.

Избягвайте излагането на слънце. Забравете за солариума.

Подобрете физическата активност в ежедневието си – не говоря за изтощителни тренировки, а за елементарно и приятно раздвижване на тялото няколко пъти на ден, особено ако работите  на компютър или в друга статична поза.

Правете неща, които ви носят удоволствие! Емоцията винаги се изписва на вашето лице и то я запомня. Ако сте постоянно напрегнати или намръщени… с течение на времето неусетно си създавате мимическа маска, която си остава трайно върху лицето ви.

Вие какво искате да излъчвате? Как искате да ви запомнят хората? 

Знам, че информацията в тази статия стана доста, макар да ви звучи познато. Знам също така, че много често сухотата, лющенето … не са единствените проблеми на кожата. Възможна е също проява на чувствителност, зачервявания, хиперпигментация /тъмни петна/ и дори акне, което съвсем може да ви обърка при избора на подходящи продукти.

Затова, ако се почувствате неуверени в това какво точно да направите и искате да получите индивидуална консултация и професионален анализ на кожата, попълнете анкетата за БЕЗПЛАТНА консултация. Преди да похарчите сериозни суми по дерматолози, първо се уверете, че полагате правилните грижите за кожата си. Едно от нещата, които може да научите е дали наистина имате нужда от дерматолог.

Пепи Караиванова

Пепи Караиванова

Експерт по красота

Повече от 25 години уча жените как да се грижат за кожата си така, че да изглеждат с до 10 години по-млади, БЕЗ да се подлагат на агресивни и скъпи процедури.
Анализираме състоянието на кожата и нейните проблеми и съставяме индивидуална програма против бръчки, пъпки, пори или петна ….
Подбираме точните продукти и създаваме навици /рутина/, за да постигнем 7 пъти по-хубава, по-свежа, гладка и сияйна кожа само за 2 минути на ден!
Ако имаш въпроси и се чудиш дали мога да помогна и на теб, натисни бутончето и се запиши. ❤

Последвай ни